Atorox-palkinto Anni Nupposelle

Vuoden 2013 Atorox-palkinnon voitti Anni Nupposen novelli Joka ratasta pyörittää. Nupponen voitti 2009 Kuvastaja-palkinnon romaanillaan Nainen ja kuningas ja sijoittui samana vuonna Portti-kisassa jaetulle toiselle sijalle. Nupponen on saanut Portti-kisassa myös kunniamaininnat vuosina 2007 ja 2011.

Toisen sijan sai Jussi Katajalan novelli Wilhelmus Lyypekkiläisen kuolema. Novelli edustaa Katajalalle tuttua historiallista tyyliä: kirjoittajalta on juuri ilmestynyt kokoelma Leonardon rasia ja muita historiallisia tarinoita. Kolmossijalla oli Tero Niemen & Anne Salmisen tunnettuihin Nimbus-novelleihin kuuluva Kirjallinen liite kannevakuuskorvausanomukseen.

Turun Science Fiction Seura ry. on jakanut Atorox-palkinnon parhaalle edellisenä vuonna julkaistulle kotimaiselle tieteis- tai fantasianovellille jo vuodesta 1983. Palkinto on nimetty nimimerkki Outsiderin (Aarne Haapakoski, 1904–1961) Atorox-robotin mukaan. Ääntenlaskutapa on samanlainen kuin esim. Hugo-palkintoa valittaessa.

Atorox on maamme vanhin tieteiskirjallisuuspalkinto, ja se on erittäin arvostettu suomalaisten tieteiskirjoittajien parissa. Tänä vuonna palkinnosta kilpaili 22 novellia, ja äänestämässä oli yhteensä 53 suomalaista scifin ja fantasian ystävää.

Atorox 2013 – kymmenen kärki

  1. Anni Nupponen: Joka ratasta pyörittää (Steampunk! Koneita ja korsetteja)
  2. Jussi Katajala: Wilhelmus Lyypekkiläisen kuolema (Huomenna ne tulevat)
  3. Tero Niemi & Anne Salminen: Kirjallinen liite kannevakuuskorvausanomukseen (Tiamatin värit)
  4. J. S. Meresmaa: Laulaisin surusi mereen (Huomenna ne tulevat)
  5. Jenni Kauppinen: Taikarasia (Kosmoskynä 3/12)
  6. Magdalena Hai: Vaskimorsian (Steampunk! Koneita ja korsetteja)
  7. Anne Leinonen: Elä vie neittä pahoille (Kultakuoriainen #4b)
  8. Tuomas Saloranta: Vuosia enkelit varoittelivat (Me emme valehtele)
  9. Tuomas Saloranta: Sammakkoprinssi (Huomenna ne tulevat)
  10. Tuomas Saloranta: Kaksipäisen lehmän varjossa (Spin 2/12)

Lisätietoja: http://www.tsfs.fi/atorox/

,