Finnconin kunniavieraista J. Pekka Mäkelällä ei ole ollut pitkä matka Kaapelitehtaalle. Tämä kotimaisen tieteiskirjallisuuden grand old man jakaa suvereenisti huomionsa kääntämisen, kirjoittamisen ja musiikinteon välillä.
Mäkelä aloitti kirjoittamisen teini-iässä historiallisilla tarinoilla, mutta hänen ensimmäinen romaaninsa 391 valmistui vasta pitkän kypsyttelyn jälkeen vuonna 2004. 391:n tarina sommittelee perinteisen aikamatkailutarinan aineksista sulavan ja koskettavan kokonaisuuden, jossa matkataan muinaiseen Aleksandriaan. Seuraavat romaanit Alshain (2006) ja Nedut (2007) sijoittuvat kaukaiselle planeetalle ja nykypäivään, mutta niiden ihmisyyden ja muutoksen teemat ovat samoin ajattomat.
Neljäs romaani Karsta (2009) kertoo galaktisen konfliktin jälkimainingeista ja jälleenrakentamisesta. Mäkelän tuorein kirja Muurahaispuu (2012) palaa jälleen helsinkiläisiin maisemiin Kontulaan. Tieteisteemat ovat saaneet enimmäkseen väistyä, ja herkkävaistoisesti kuvattu lähiöelämä saa tärkeän roolin. Kirja tutkailee muistoja ja menneisyyttä sekä niiden värittämiä monisyisiä ihmissuhteita.
Tieteiskirjailijuuden lisäksi Mäkelä tunnetaan erityisesti käännöksistään: Philip K. Dickin teosten lisäksi Mäkelä on kääntänyt muiden muassa Ernest Clinen tuoreen romaanin Ready Player One (suomeksi nimellä Ready Player One. Romaani., Gummerus 2012), Chine Miévillen The City and the Cityn (Toiset, Karisto 2011) , ja mitä moninaisimpia teoksia muiden muassa LeGuinilta, Stewartilta, Hornbylta, Williamsilta ja Swainstonilta. Alkukesästä 2013 ilmestyi Mäkelän käännös Peter Wattsin kirjasta Blindsight (Sokeanäkö, Gummerus).
Kaunokirjallisuuden lisäksi Mäkelä on kääntänyt erityisesti musiikkiaiheista tietokirjallisuutta; musiikki on muutoinkin lähellä Mäkelän sydäntä: vuonna 2002 Mäkelältä ilmestyi Kivi Larmolan kuvittama oman studion kokoamisopas Kotistudio (Like), ja yhteistyö jatkui seitsemän vuotta myöhemmin uudistetulla teoksella Oma studio ja äänittämisen taito (2009, Like).