Aiemmassa elämässään kanadalainen Peter Watts tutki merinisäkkäiden ekofysiologiaa ja yritti olla ajautumatta intressiryhmien orjaksi. Tästä on päästy pitkälle: nykyään Watts on keskittynyt kirjoittamaan liki dystooppista kovaa scifiä. Vahingossa trilogiaksi venyneen Rifters-sarjan tarina alkaa vuodesta 2050, useamman kilometrin merenpinnan alla sijaitsevasta tutkimusasemasta. Meribiologian lisäksi sarjan vahvoja teemoja ovat poliittinen realismi sekä ihmismielen tutkailu poikkeuksellisissa oloissa.
Rifters-sarjan ensimmäinen osa, Starfish, julkaistiin 1999. Päähenkilö Lenie Clarke oli esiintynyt jo 1990 julkaistussa novellissa A Niche. Kuten Starfish, myös sarjan seuraavat osat, vuonna 2001 ilmestynyt Maelstrom ja kahdessa osassa julkaistu Behemoth (2004 – 2005) saivat ristiriitaisen vastaanoton. Kirjojen vankkaa tieteellistä pohjaa ja idearikkautta ylistettiin, mutta niiden synkkyys vieraannutti monia.
Wattsin viimeisin romaani on eri aikajatkumoon sijoittuva Blindsight, jota voi kuvata esimerkilliseksi first contact –tarinaksi. Watts punoo halki Blindsightin temaattisia verkkoja identiteetistä, älykkyyden käsitteistämisestä ja vieraan olemuksen kohtaamisesta. Kirja onkin saanut huomattavasti kehuja niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin, eikä sen nousu Hugo-ehdokkaiden joukkoon ollut yllätys. Locus-lehden äänestyksessä tämän vuosisadan merkittävimpien tieteiskirjojen kärkipäähän noussut Blindsight julkaistiin alkukesästä 2013 Pekka Mäkelän suomennoksena nimellä Sokeanäkö (Gummerus).
Watts on työskennellyt paitsi tutkijana ja kirjailijana, myös tietokonepelien ja muiden medioiden parissa. Hän on toiminut konsulttina Crysis 2 –peliä työstävälle Crytekille, ja hänen tuotantonsa on inspiroinut muun muassa Bioshock 2 –peliä.
Watts on julkaissut romaaninsa ja lyhyempää proosaa myös netissä Creative Commons -lisenssillä (http://www.rifters.com/real/shorts.htm).