Error, no group ID set! Check your syntax!
Error, no group ID set! Check your syntax!

Finfar XIV

Mikä ihmeen Finfar?

Finfar 2013 on Finnconin kaksipäiväinen akateeminen konferenssi, joka järjestetään Finncon-viikolla torstaina ja perjantaina. Finfar kasaa yhteen Suomen fantasia- ja tieteiskirjallisuuden, -elokuvien ja muun taiteen tutkijat ja opiskelijat. Konferenssi on kansainvälinen; otamme mielellämme vastaan tekstejä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Seminaarin keskustelumuotoisuuden ja laajan osallistujamäärän vuoksi seinaari on avoin vain osallistujille ja ohjaajille; koska tilaa ja aikaa on rajallisesti, ja kaikki osallistujat kommentoivat toistensa tekstejä, seminaariin ei ikävä kyllä voida ottaa ulkopuolisia osallistujia.

CFP

[Finfarin CFP löytyy PDF-muodossa täältä]

VASTAVOIMAT – XIV SCIFI- JA FANTASIATUTKIJATAPAAMINEN

Nykykielten laitos, Helsingin yliopisto
torstai & perjantai 4.–5.7.2013

Finnconin yhteydessä järjestetään perinteikäs scifi- ja fantasiatutkijoiden tapaaminen, jonka teemana tänä vuonna ovat vastavoimat.

Suullisesta kerrontaperinteestä lähtien konfliktit, kiistat ja erimielisyydet ovat olleet kaiken fiktion keskiössä. Lähes poikkeuksetta konflikti syntyy vastavoimasta, joka nousee haastamaan vallitsevan tilanteen. Fantasia ja tieteiskirjallisuus tarjoavat mitä otollisimman pohjan suurten kysymysten käsittelyyn: ihmisoikeudet, kuolemattomuuden kaipuu, maailmankuvien törmäykset, ystävien kiistat – aina Gilgameshista Avatariin fiktio on tarjonnut kertojilleen ja seuraajilleen mahdollisuuden nähdä maailmamme toisesta, mielikuvitukseen pureutuvasta ja käsityskykymme rajoja uurtavasta kulmasta.

Kutsumme seminaariin töitä, joissa pohditaan vastavoimien syntyä, menestystä ja tuhoa eri näkökulmista.

Tutkijatapaamisen vieraana on tänä vuonna Lundin yliopistossa opettava tohtori Stefan Ekman. Monipuolisen, fantasiatutkimukseen keskittyvän uransa aikana Ekman on ehtinyt toimia muun muassa luennoitsijana, tutkijana ja International Association for the Fantastic in the Arts -järjestön (IAFA) fantasiakirjallisuuden osaston johtajana. Työskentelyä ohjaavat Ekmanin lisäksi Irma Hirsjärvi, Liisa Rantalaiho ja Markku Soikkeli Tampereen yliopistosta, Paula Arvas ja Merja Polvinen Helsingin yliopistosta sekä Sofia Sjö Åbo Akademista.

Toivomme saavamme tutkijatapaamiseen teemaan keskittyviä fantasia- ja scifitutkielmia, olipa tavoitteena seminaarityö, artikkeli, gradu tai väitöskirja. Kielenä voi olla suomi, ruotsi tai englanti. Jos haluat palautetta myös seminaarin kansainvälisiltä osanottajilta, teksti kannattaa kirjoittaa englanniksi. Suomenkielisille teksteille tarjoaa julkaisukanavan Portti-lehti, kun taas valikoiduista englanninkielisistä teksteistä on tarkoitus tuottaa yhteisjulkaisu.

Lähetä 300 sanan abstrakti aiheestasi 31.4. mennessä Word- tai RTF-tiedostona osoitteeseen paivi.vaatanen [at] helsinki.fi. Lähetämme tiedon hyväksymisestä ja jatko-ohjeet toukokuun aikana. Itse seminaariin toivomme 10 000 – 15 000 merkin mittaista tekstiä kultakin. Jos osanottajien määrä antaa myöten, voidaan seminaariin ottaa myös muita teemoja käsitteleviä tutkielmia.

Järjestäjät

Jari Käkelä, Mika Loponen, Merja Polvinen, Päivi Väätänen

 

FINFAR – Finnish Network of Fantasy Research

Finncon 2013 (http://2013.finncon.org/).
Helsingin yliopiston nykykielten laitos