Error, no group ID set! Check your syntax!
Error, no group ID set! Check your syntax!

Novellikilpailu

Novellikilpailun tulokset julkistettu!

Finnconin ja Elisa Kirjan novellikilpailun tulokset julkistettiin Finnconissa perjantaina 5.7.2013. Ensimmäistä kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui 76 kirjoittajaa. Kilpailun teemana oli Vastavoimat, ja osallistuneiden novellien tuli kuulua spekulatiivisen fiktion kentälle. Finalistit lähestyivätkin aihetta monesta suunnasta – mukana oli niin perinteistä avaruus-scifiä, nyky-Suomea käsittelevää uuskummaa kuin maagista realismia.

Kilpailun esiraati valitsi 76 novellista 20 finalistia, ja lopullinen raati valitsi näistä 10 parasta. Paras novelli palkittiin 500 eurolla, toiseksi tullut 250 eurolla, kolmas sija 100 eurolla ja loput 10 parhaan joukkoon sijoittuneet 50 eurolla. Kaikki kymmenen parasta julkaistaan Elisa Kirjan kustantamassa e-kirja-antologiassa.

Kilpailun voitti Jenni Kauppinen novellilla Jalokivihovi. Toiselle sijalle ylsi Neko Koski Nuru-nu-kang-novellillaan, ja kolmannen sijan jakavat Mikko Arjanmaan Tapaus Jii ja Stina Maria Saaren Pedot.  

”Kilpailun voittanut Jalokivihovi on erityisen eheä kokonaisuus, joka sisälsi monia erilaisia vastavoimia, kuitenkaan teemaa turhaan alleviivaamatta. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen. Odotan innolla pääseväni tutustumaan Kauppisen tuotantoon laajemmin,” kommentoi kilpailun tuomareihin kuulunut Finnconin pääjärjestäjä Hanna Hakkarainen.

Kilpailun tulokset:

1. sija: Jenni Kauppinen, Jalokivihovi

2. sija: Neko Koski, Nuru-nu-kang

3.sija (jaettu): Mikko Arjanmaa, Tapaus Jii

3.sija (jaettu): Stina Maria Saari, Pedot

Kunniamaininnat:

Henna Vainio, Hiipivä

Seppo Rautio, Hehkulehdet

Satu Leisko-Järvinen, Ja kaikki janoaa

Mari Saario, Harvinaisia metalleja

Katri Alatalo, Viestinviejä

Anni Nupponen, Tuuli aavikolla

TaustaaElisa Kirja

Finncon ja Elisa Kirja järjestävät yhteistyössä Vastavoimat-novellikilpailun. Kilpailuun ovat tervetulleita kaikki tieteis- ja fantasiakentän kynäniekat kokemuksesta riippumatta; osana hulppeita palkintoja voittajien työt julkaistaan Elisa Kirjan toimesta e-kirja-antologiana.

Kilvassa on sama teema kuin Finnconissa: vastavoimat. Novellit aiheen kaikilta vaikutuspiireiltä ovat tervetulleita, käsittelivät ne vastavoimien syntyä, status quo –tilanteita ja niiden murtumista tai vastavoimien katoamisen seurauksia… Vain mielikuvitus on novelistin rajana.

Säännöt

Kilpailu on avoin kaikille. Novellien tulee olla kirjoitettu joko tietokoneella tai kirjoituskoneella A4-arkeille ja vain yhdelle puolen arkkia. Rivejä arkilla saa olla korkeintaan 30 rivivälin ollessa vähintään 1,5. Fonttikoon on oltava lukukelpoista (n. 12 pts). Marginaalit joka reunasta vähintään 2 cm. Sivut pitää numeroida siten, että samassa yhteydessä käy ilmi myös novellin sivujen kokonaismäärä (esim. 1/12, 2/12 jne.). Lisäksi jokaiseen sivuun tulee merkitä nimimerkki, jolla ko. novelli osallistuu, sekä novellin nimi. Oma nimi ei saa ilmetä novelliliuskoista millään tapaa. Kisaan saa osallistua useammalla kuin yhdellä novellilla, mutta kunkin novellin kanssa tulee käyttää eri nimimerkkiä.

Novellit tulee kirjoittaa suomeksi.

Kilpailun teemana on vastavoimat, ja tyylilajin tulee olla tieteiskirjallisuutta, fantasiaa tai näiden alalajeja.

Tekstin maksimipituus on 30 liuskaa annetuin rivivälein ja marginaalein. Liian pitkiksi katsotut tekstit hylätään. Tekstin tulee olla alkuperäinen ja ennen julkaisematon koskien sekä paperi- että verkkojulkaisuja. Kilpailussa palkittuja tekstejä ei saa julkaista muualla ennen Elisa Kirjan antologian julkaisua. Esiraati tai tuomaristo saa hylätä ohjeiden vastaisesti kirjoitetun tekstin. Rivimääriin, marginaaleihin ja tekstin luettavuuteen siis kannattaa kiinnittää huomiota.

Novellin lähettäminen

Novellit postitetaan neljänä kappaleena ja niiden tulee olla postitettu viimeistään maanantaina 15.4.2013. Kilpailutöitä ei palauteta.

Omat yhteystiedot (nimi, osoite, puhelinnumero ja etenkin sähköpostiosoite) kirjoitetaan paperille, joka suljetaan kirjekuoreen A. Kirjekuoren päälle kirjoitetaan nimimerkki, jolla osallistuu, sekä osallistuvan novellin nimi. Novelli neljänä kappaleena ja kirjekuori A laitetaan kirjekuoreen B, joka lähetetään osoitteeseen

Finncon-kirjoituskilpailu
c/o Mika Loponen
Leikkikuja 3 A 4
00940 Helsinki

Nimimerkin avulla kirjoittajien henkilöllisyys pysyy salassa esiraatilaisilta ja tuomareilta. Kaikki kirjoittajat ovat samanarvoisessa asemassa, kun aiemmat ansiot eivät pääse vaikuttamaan tekstien arvosteluun.

Kannattaa varmistaa, että lähetyksessä on oikea määrä postimerkkejä, sillä järjestäjät varaavat oikeuden olla lunastamatta postista lähetyksiä, joissa on riittämätön postimaksu.

Tuomaristo

Kilpailun tuomaristoon vuonna 2013 kuuluvat Elisa Kirjan edustaja Jonas Kronlund, Finnconin edustaja Hanna Hakkarainen ja kirjailija J. Pekka Mäkelä. Kisassa on esiraati, joka karsii jatkoon pääsevät novellit tuomaristolle. Esiraatiin kuuluvat Saija Aro, Marko Kivelä, Mika Loponen ja Nina Niskanen

Palkinnot

Novelleista palkitaan kymmenen parasta. Voittaja saa 500 euroa, toiseksi tullut 250 ja kolmanneksi 100 euroa. Sijoille 4-10 tulleet saavat 50 euroa.

Lisäksi Elisa Kirja julkaisee antologian palkituista novelleista

Voittajat julistetaan ja palkinnot jaetaan Helsingissä Finncon-tapahtumassa 5-7.7.2013. Palkituille ilmoitetaan erikseen.

Tuloslista on nähtävillä Finnconin ja Elisa Kirjan sivuilla jakotilaisuuden jälkeen.

Esiraadilta tuomaristolle edenneiden, mutta sijoittumatta jääneiden novellien kirjoittajien yhteystiedot jäävät Elisa kirjalle.

Lisätietoja: kirjoituskilpailu@finncon.org