Error, no group ID set! Check your syntax!
Error, no group ID set! Check your syntax!

Aliette de Bodard

RanskaAliette de Bodardlais-vietnamilainen Aliette de Bodard on tieteiskirjallisuuden viime vuosien tuotteliaimpia nousevia tähtiä. Päivätyönään de Bodard työskentelee soveltavan matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen parissa, mutta kirjoissaan hän tutkii mieluummin kulttuurin, uskonnon ja politiikan teemoja. De Bodard onkin maininnut vaikutteinaan muun muassa Orson Scott Cardin ja Le Guinin.

De Bodardin ensimmäinen julkaistu romaani, Servant of the Underworld (2010), ylittää sujuvasti genre-rajoja. Se on samaan aikaan synkkää fantasiaa, dekkari ja historiallinen romaani Atsteekki-valtakunnasta. Samassa maailmassa on julkaistu sittemmin Harbinger of the Storm (2011) ja Master of the House of Darts (2011). Samaan jatkumoon sijoittuvat kirjat toimivat yksittäinkin luettuina, ja ne on myös koottu yksiin kansiin nimellä Obsidian and Blood. Vuonna 2012 De Bodardilta julkaistiin novellikokoelma Scattered Among Strange Worlds.

Erityisen ahkerana novelistina  profiloitunut de Bodard on kertonut alkaneensa työstämään novelleja kehittääkseen kirjoittamistaan, ja mitä ilmeisimmin tämä on tuottanut tulosta: vuodesta 2006 lukien novelleja on ilmestynyt kymmeniä, ja niitä on julkaistu muun muassa arvostetuissa Interzone, Realms of Fantasy ja Asimov’s Science Fiction –lehdissä. De Bodardin novelli The Shipmaker (2010) palkittiin British Science Fiction –palkinnolla. Samana vuonna De Bodardin lyhytromaani The Jaguar House, in Shadow sai Hugo- ja Nebula-ehdokkuudet, ja vuotta myöhemmin novelli Shipbirth ylsi Nebula-ehdokkuuteen. De Bodardin tarinoita ilmestyy suomeksi sopivasti Finnconiksi kokoelmassa Perhonen ja Jaguaari (Osuuskumma).

Tällä hetkellä De Bodard työstää The Jaguar House, in Shadow –lyhytromaanin ja lukuisten novelliensa Xuya-vaihtoehtohistoriaan sijoittuvaa Foreign Ghosts –tieteisromaania. Xuyan vaihtoehtoisessa maailmassa Kiina on löytänyt Amerikan roimasti ennen eurooppalaisten saapumista; De Bodard tutkiskelee novelleissaan ja romaaneissaan vaihtoehtoisen kehityksen merkityksiä niin nykypäivään kuin lähitulevaisuuteen ihmiskunnan alkaessa kansoittaa avaruutta.

Vapaina hetkinään De Bodard harrastaa intohimoisesti kokkausta, ja hänen kotisivuiltaan löytyykin tusinoittain mitä herkullisimpia vietnamilaisen keittiön reseptejä.